L’OU SALTARÍ
A cinquè hem realitzat un curiós experiment: l’ou saltarí. És un experiment
senzill que ens ha servit per entendre una reacció complicada: l’osmosi.
Primer hem col·locat un ou dins un got, després hi hem posat vinagre per
tal de cobrir-lo completament, finalment hem tapat el got i l’hem deixat
reposar durant 48 hores (tot un cap de setmana).
Passat aquest temps hem pogut comprovar que l’ou augmenta de grandària i es
torna elàstic, com si fos una piloteta. El que realment ha passat és que el
vinagre ha reaccionat amb la closca de l’ou, l’aigua del vinagre ha passat cap
a l’interior de l’ou a través de la membrana semipermeable que el cobreix.
Aquest procés observat a l’ou és similar al procés que experimenten les
cèl·lules però que no podem observar donat que les cèl·lules són
microscòpiques. Gràcies a l’osmosi les cèl·lules poden mantenir el seu
equilibri i realitzar les seves funcions.
Ens hem divertit i hem après!
No hay comentarios:
Publicar un comentario